fbpx

FAQ Hydrobag

Op deze pagina vindt u de meest gestelde vragen en antwoorden over Hydrobag. We hebben de meest voorkomende vragen voor u op een rijtje gezet, zoals “Hoe vul ik mijn Hydrobag?”, “Hoe kan ik mijn Hydrobag schoonmaken?” en “Wat is het maximale gewicht dat een Hydrobag kan dragen?”. Hiermee bieden we u snel de informatie die u zoekt over Hydrobag.

Als u nog andere vragen heeft die niet beantwoord zijn in onze Hydrobag FAQ, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via het contactformulier op de Hydrobag website. Ons team staat klaar om u verder te helpen en u te voorzien van nuttige informatie.

De Hydrobag kan heel veel energiekosten besparen. Met alleen al de Hydrobag + heatpipes bespaart een gemiddelde woning 50% aan energiekosten per jaar. Als ook een warmtepomp wordt toegevoegd kan er een 100% besparing op gas en 50% besparing op elektriciteit worden gerealiseerd. En dat terwijl de temperatuur op een comfortabele 21+ °C blijft!

Met de Hydrobag kunnen we nieuwe én bestaande huizen gasvrij maken. Dit heeft te maken met de hoge isolatiewaarde van ons innovatieve synthetische rubber. Bovendien plaatsen we om elke Hydrobag een EPS-isolatieschil met een RD waarde van 5,8. Ter vergelijking: een buffervat van A-kwaliteit verliest per 12 uur 4 graden warmte, een Hydrobag met isolatieschil slechts 0,4 graden Celcius. 

Gemiddeld genomen kost een Hydrobag-systeem tussen de 15.000 en 30.000 euro.

De prijs hangt af van een aantal variabelen zoals de vloeroppervlakte van het pand; het aantal bewoners/gebruikers; het aantal heatpipes en zonnepanelen; welke warmtepomp geplaatst wordt. U kunt vaak ook gebruik maken van subsidies, en aanschaf financieren met een duurzaamheidshypotheek of energiebespaarlening!

Met de te behalen besparing op de energiekosten ligt de terugverdientijd gemiddeld tussen de 5 en 7 jaar.

Op dit moment moet u het systeem zelf financieren. Hier zijn wel verschillende aantrekkelijke mogelijkheden voor en ook subsidies.

In de toekomst hopen wij u een leaseconstructie te kunnen aanbieden zodat u alleen een startbedrag betaalt, en daarna een (laag) maandelijks bedrag. 

Ja, er zijn verschillende subsidies beschikbaar die het zeer interessant maken om een Hydrobag-systeem aan te schaffen. Ook kunt u een duurzaamheidshypotheek of energiebespaarlening nemen tegen enorm gunstige voorwaarden. Op onze website leest u hier alles over. 

De Hydrobag heeft een levensduur van wel 40 jaar! Het gepatenteerde synthetische rubber waarvan de Hydrobag is gemaakt, is oersterk. De Hydrobag is bestand tegen alle gangbare chemicaliën, logen en zuren. Tevens is het materiaal UV bestendig en wortelvast. Ook is het materiaal bestand tegen micro-organismen en weersinvloeden zoals UV-straling en zure regen.

Investeren in een Hydrobag-systeem is dus financieel super aantrekkelijk. Na een jaar of vijf heeft het systeem zichzelf terugverdiend en in de 30+ jaar daarna zijn uw energiekosten minimaal en uw wooncomfort optimaal!

De heatpipes draaien altijd, maar in koude maanden geven ze minder rendement. De meeste besparing op uw gasrekening zit het hem dus in de overgangsperiodes waarin de verwarming aanstaat maar dat er nog genoeg zonuren zijn. En ‘s zomers zit de besparing in tapwater. Tevens draaien de heatpipes in de koudste maanden december/januari voor 10% tot 15% mee in de energievraag van de woning. 

Ja, de warmtepomp kan geluid maken tot 40 decibel als hij aanslaat (enkele keren per dag in de koude maanden). Dit is vergelijkbaar met een moderne koelkast, die 38 db geluid maakt. De rest van het systeem produceert geen geluid.

Ja dat kan zeker! Als u een Hydrobag-systeem heeft met behoud van uw eigen CV-ketel bespaart u gemiddeld 50% aan gaskosten.

Nóg beter is het natuurlijk om volledig van het gas af te gaan door ook een warmtepomp te installeren. De energie die nodig is om die aan te drijven kunt u grotendeels opwekken met eigen zonnepanelen. 

Nee dat hoeft niet! Wij hebben ook een optie waarbij we ons systeem aansluiten op de huidige CV-ketel. Dit bespaart gemiddeld 50% op het gasverbruik.

Uiteraard kunt u wel méér besparen op uw energiekosten door van het gas af te gaan met de installatie van een warmtepomp. U kunt er ook nog voor kiezen om de CV-ketel te behouden maar die alleen te gebruiken op de koudste dagen. 

Via onze website! Gebruik de knop ‘’besparing berekenen’’ en vul de vragenlijst in.

Daarop ontvangt u  automatisch een offerte op maat via e-mail, waarin ook de besparing en terugverdientijd van uw investering duidelijk worden.

We bieden standaard maten:

500 liter, lbh: 166x166x91 cm
1000 liter, lbh: 226x216x81 cm
2000 liter, lbh: 341x216x91 cm

Ook kunnen we de hydrobag op maat maken voor uw situatie; tot wel 10.000 liter! 

De minimale ruimte benodigd om een 500l. Hydrobag in een kruipruimte te installeren is 180x180x100cm. Er moet ook aan één kant 100cm werkruimte overblijven voor installatie en onderhoud.

Jazeker! Daarvoor gebruiken we de hulp van een tweede warmtebron (bijvoorbeeld een warmtepomp) die de Hydrobag op temperatuur houdt als de heatpipes niet genoeg warmte genereren op het water in de Hydrobag op temperatuur te houden op erg koude dagen.

Wij zijn begonnen in 2018 en sinds 2020 zijn we officieel op de markt na lang testen van ons systeem. Inmiddels hebben we al honderden Hydrobag-systemen geïnstalleerd in de hele BeNeLux. 

Een rek heatpipes is standaard 240 centimeter breed en 200 centimeter hoog. Het weegt ongeveer 100 kg.

De beste plek is de kruipruimte omdat die geen invloed heeft op uw leefruimte. Soms kan de hydrobag ook op zolder, in het washok, schuur, of onder uw terras of patio. Of vrijstaand op het terrein.

De Hydrobag van 1000 liter gevuld met water weegt ongeveer 1000 kilo. Doordat het water verdeeld is over een oppervlakte kan een normale verdiepingsvloer dat meestal dragen, mits de steunbalken dit aankunnen. Dit wordt bekeken tijdens de schouw. Soms passen we de vorm van de hydrobag aan, zodat die door meerdere balken wordt ondersteund. Of we verzwaren de vloer met underlayment planken. 

Dit maakt niet uit, de isolatieschil wordt altijd omwikkeld met een afdekfolie. Dit beschermt de isolatieschil tegen externe factoren die invloed hebben op de levensduur, zoals water, ongedierte en chemicaliën. 

Ja, dat kan. We graven dan een ruimte uit waar de lekbak, isolatieschil, en daarin de hydrobag staan. Het is wel van belang dat we bij de aansluitingen kunnen voor onderhoud.

De kruipruimte moet 86 centimeter diep zijn, maar als de kruipruimte ondieper is maar verder uitgegraven kan worden, dan kunnen wij dit realiseren.

Qua breedte en lengte moet er genoeg ruimte zijn om de Hydrobag plus isolatieschil te kunnen plaatsen. 

De minimale ruimte benodigd om een 500l. Hydrobag in een kruipruimte te installeren is 180x180x100cm. Er moet ook aan één kant 100cm werkruimte overblijven voor installatie en onderhoud.

Idealiter tussen de 30 en 45 graden maar tegenwoordig maakt het niet zoveel meer uit. Als het dak (te) plat is dan gaan wij voor de platdak-opstelling met poten om zelf de ideale helling te creëren.

Een lege Hydrobag weegt slechts 1400 gram per M2 aan materiaal en omdat het materiaal flexibel is kun de Hydrobag worden opgevouwen tot een klein pakketje dat makkelijk transporteerbaar is. Onze installateur loopt er dus zo mee naar binnen!

De Hydrobag is makkelijk te plaatsen in onrendabele ruimte, terwijl het buffervat veel plek inneemt binnen uw woning. De Hydrobag is flexibeler qua maatvoering en vorm en heeft ook meer inhoud (tot wel 10.000 liter!) dan het buffervat, is beter geïsoleerd, en heeft een levensduur van 40 jaar!

Een heatpipe is een vacuüm gezogen buis die zonlicht opvangt en hiermee een waterreservoir opwarmt in een heatpipesrek. Die warmte wordt dan in de Hydrobag opgeslagen. 

Power-to-heat is een module die wordt aangesloten op een warmte-element om het overschot van de energie die uw zonnepanelen die u hiervoor saldeerde te gebruiken om de hydrobag op te warmen. Zo is de hydrobag dan een ‘warmtebatterij’ voor de zelf opgewekte stroom. 

Vooral interessant nu de salderingsregeling wordt afgebouwd en in de toekomst wellicht geheel gaat verdwijnen.

Van het gas af betekent dat u meer stroom gaat verbruiken. Kijk of u hierin kunt voorzien met eigen panelen en kies voor een duurzame stroomleverancier.

Nee, het Hydrobag-systeem werkt met platenwisselaren in een gesloten systeem. Het water dat in de Hydrobag zit is niet voor consumptie. Alleen de warmte wordt overgedragen vanuit het water in de Hydrobag naar het leidingwater dat u gebruikt om te douchen & wassen, en om uw pand mee te verwarmen.

Het water in de hydrobag koelt 0,4 tot 0,5 graden af gedurende de nacht. Dit is wel afhankelijk van de hoeveelheid onttrokken warmte door waterconsumptie. Zodra het weer licht wordt, brengen de heatpipes en zonnepanelen en/of de tweede warmtebron (CV-ketel, houtkachel, …) de hydrobag weer op temperatuur.

Ja, de Hydrobag is een volledig Nederlandse uitvinding en Nederlands product. Wij produceren de Hydrobag zelf in onze eigen productiehal, op een duurzame wijze. Onze bedrijfspanden en fabriek zijn uiteraard aangesloten op een Hydrobag-systeem!

Wij hebben speciale circulatiepompen die het water zonder problemen naar de juiste plek circuleren dus dit levert meestal geen probleem op. 

Ja, de Hydrobag is een warmtebatterij.

Nee, juist bij woningen die minder goed geïsoleerd zijn en een energielabel C t/m G hebben kan het Hydrobag-systeem het leefcomfort verhogen zonder een grote investering in isolatie.

Ja, de showroom is momenteel in Emmer-Compascuum in Drenthe. U bent van harte welkom! 

Een volledig gevulde Hydrobag met heet water van 90 graden celcius die niet wordt bijverwarmt heeft bijna 100 dagen nodig om af te koelen naar 20 graden celcius. 

Ja, alle componenten van de Hydrobag zullen af en toe onderhoud nodig hebben om optimaal te blijven functioneren. Dit onderhoud zal jaarlijks 1x moeten plaatsvinden.

Dit wordt bepaalt door bijv. een constructeur. Bij de schouw bekijken wij dit goed.

Een vlakke platenwarmtewisselaar draagt warmte-energie die zonnecollectoren absorberen over naar de Hydrobag. Het water in de Hydrobag houdt die warmte lang vast.

Nee, en dit is ook niet nodig. Water is effectiever en beter. 

Nee, de hydrobag is een gesloten systeem waar het water in blijft zitten en dit is dus ‘steriel’ water, hetzelfde als in radiatoren van verwarmingssystemen.

De warmte in de hydrobag kunt u gebruiken voor de tapwatervoorziening, waarbij het water uit de hydrobag uw consumptiewater verwarmt. Het water in het gesloten systeem zelf is niet voor consumptie.

De schil van EPS-isolatie is 18 cm. dik en de schil van PIR-isolatie is 13 cm dik.

De verwachte levensduur van heatpipes is 25 jaar. Wij geven 5 jaar garantie. 

1 rek met 30 buizen weegt 100 kg.

Ja, deze wordt er altijd bijgeleverd.

Nee, er zitten elektrische besturingen in en componenten die niet tegen weer & wind zijn bestand.

Jazeker – graag zelfs! Na een korte opleiding en wat training kun je zo bij ons aan de slag.

De Hydrobag is een gesloten systeem en het water dat erin zit hoeft niet te worden ververst. Indien bijvullen nodig is doet onze servicemonteur dat als die langskomt voor (preventief) onderhoud.

De zonne-vacuüm-collector-buis (heatpipe) absorbeert zonne-energie en brengt warmte over naar de loper via de warmtepijp. Het circulerende medium wordt verwarmd wanneer het door de loper gaat. Tegelijkertijd wordt de warmte-energie overgedragen naar de Hydrobag.

De Hydrobag wordt waterdicht afgeleverd en is relatief dampdicht. Er ontsnapt per jaar hooguit een paar liter condenswater. Dit wordt met de jaarlijkse inspectie weer bijgevuld.

Nee, alleen de warmte opgeslagen in het water in de hydrobag wordt gebruikt om uw tapwater te verwarmen. 

Niet echt. De componenten van het systeem moeten regelmatig worden gecontroleerd door een gecertificeerde monteur. Soms moeten er onderdelen worden vervangen of gekalibreerd. Wij kunnen op afstand ook aflezen wat de situatie is van het systeem en ook op afstand dingen bijstellen. 

Normaal gesproken is dit niet nodig. Bij de schouw letten wij hier ook op. 

Deze is daar juist heel goed geschikt voor.

190 cm hoog, 60 cm breed, en 40 cm diep.

Installateurs die een Hydrobag installatie opleiding/cursus hebben gevolgd en door ons zijn gecertificeerd.

Check de plannen van uw gemeente. Misschien wordt uw woning de komende jaren aangesloten op een warmtenet. Een warmtepomp is dan niet nodig.

Ja, dan vervalt de subsidie. Dat komt omdat de subsidie alleen te verhalen is op deze specifieke heatpipes. Hierop is de subsidie ook op berekend namens de ISDE maar ook komt deze voor ons systeem het hiermee de beste uit de test. Dit is zo bepaald door TUV.

Is het verstandig om het aantal heatpipes wat ruim te nemen om ook in de winter op heldere dagen nog warmte voor de hydrobag te verzamelen?

Dit hebben wij al bepaald met 1 rek heatpipes per 500 liter water in de hydrobag. Als u méér overcapaciteit wilt dan kan natuurlijk maar u moet die energie dan wel kunnen opslaan in de zomer. Het zou jammer zijn als er teveel warmte wordt weggegooid omdat de temperatuur van de Hydrobag al voldoende hoog is.

Het vaakst gebruiken wij een lucht-warmtepomp met een element buiten (ventilator die lucht binnenzuigt), en een element binnen (de pomp). Een water-waterpomp kan ook. Hiervoor wordt een bron in de grond geboord.

Nee, er zit geen spiraal in de Hydrobag.

De Hydrobag wordt verwarmt naar 45 of naar 60 graden. Dit wordt daarna naar een elektrische boiler getransporteerd of rechtstreeks uit de platenwisselaar vanuit de Hydrobag. Dit kan worden verwarmd via de heatpipes, een warmtepomp of een elektrische element in de zak.